Champagne ABC
Find de vigtigste champagneord her
- ..vis alle
- AOC
- Areal
- Asemblage
- Blanc de blancs
- Blanc de noirs
- Bærme / bundfald
- Champagneflasker
- Chaptalisering
- Cru
- Cuvée
- Danmark og champagne
- Débourbage
- Dégorgement
- Dosage
- Druer
- Glas
- Grand Cru
- Liqueur de tirage
- Liqueur d’expédition
- Macération
- Malolaktisk gæring
- Markeder
- Méthode Champenoise
- Nedkøling af flasken
- Non-Vintage (NV)
- Når flasken er åben
- Opbevaring
- Prestige Cuvée
- Producenter
- Proppen
- RD (Récemment Dégorgé)
- Remuage
- Rosé
- Saignée
- Serverings temperatur
- Smag og duft
- Sødmegrad
- Taille
- Tirage
- Vintage
Smag og duft
Unge champagne (12 måneder til 3 år) har en meget frisk smag, og dufter af hvide eller røde frugter, citrus, hvide blomster, planter, gæring (gær, krumme brød) eller mineralske dufte.
De modne champagner (3 til 5 år), er ofte runde og stærke og er mere hen i registeret af gule frugter, planter, krydderier, slik og kager.
Efter fem år er duften mere kompleks og udtrykkes gennem en aroma af meget moden frugt eller syltet aromaer af underskov, ristning, toast eller honning.